“ALS HET NIET LUKT MET ZIJN ALLEN, DAN MET ZIJN ALLEN NIET”

Maatregelen

De overheid heeft een verlenging van de maatregelen omtrent het Corona-virus aangekondigd. Dit betekent voor de corsoclubs die met hun voorbereidingen voor het 60e fruitcorso bezig zijn dat er tot minstens 28 april as. niet verder gebouwd kan worden aan de corsowagens.

Daarnaast brengt de huidige crisis enorme economische gevolgen met zich mee, waardoor de financiële gezondheid van het Fruitcorso in het gedrang zou kunnen komen. Stichting 4-Stromenland, de organisatie achter het Fruitcorso heeft dan ook besloten editie 2020 te annuleren.

Nare beslissing

“Dit is een nare beslissing. Een paar weken geleden hadden we ons niet voor konden stellen dat we hem zouden moeten nemen”, aldus Laurens Verspuij, voorzitter van Stichting 4-Stromenland. “We hebben de afgelopen dagen veel overleg gepleegd met alle betrokkenen.

Uiteraard de corsoclubs, maar ook de gemeente en de veiligheidsregio. Als we alles op een rijtje zetten is het duidelijk: het Fruitcorso in 2020 kan niet doorgaan.

Enorm jammer voor alle betrokkenen en de vele tienduizenden bezoekers die ieder jaar uit de wijde regio naar de Betuwe komen om van dit prachtige evenement te genieten”.

Onzekerheid

Een belangrijke reden is dat corsoclubs niet aan hun wagen kunnen bouwen. “De clubs hebben al vroeg op eigen initiatief besloten dat de bouw van hun wagens stil te leggen. Alle betrokkenen zijn het met elkaar eens: veiligheid gaat voor, wat betekent dat we nu niet bij elkaar kunnen komen om aan een wagen te werken. De opgelopen vertraging is voor een groot deel van de clubs dan ook waarschijnlijk niet in te halen. We zien grote solidariteit tussen de clubs. Als we niet met zijn allen mee kunnen doen, dan doen we het met zijn allen niet. Dat is mooi om te zien”, zegt Verspuij. Uiteraard spelen ook de economische gevolgen een rol. “Ons evenement is voor een groot deel afhankelijk van de bijdragen van onze sponsoren. Nu is het niet de tijd om hen te vragen om een bijdrage. Iedereen heeft het momenteel zwaar. Kortom: er is te veel onzekerheid om het Fruitcorso dit jaar in het derde weekend van september door te laten gaan.”

Vooruitkijken

Stichting 4-Stromenland pakt direct door en is al aan het kijken wat wél mogelijk is. “Het Fruitcorso verzetten naar een ander moment in 2020 is uitgesloten. Maar wellicht zijn er andere activiteiten die we dit jaar wel kunnen ontplooien. Het Fruitcorso heeft een grote maatschappelijk rol en betekent veel voor alle vrijwilligers waarvan een deel van hun sociale contacten en vriendschappen binnen het corso hebben. Dat willen we op één of andere manier ook dit jaar waarborgen. En we gaan natuurlijk nog verder vooruitkijken. Want die 60e editie die gaat er komen, dan maar een jaartje later”.  

Verdere informatie volgt later.